Lavamünd
Wappen Lavamünd

Lavamünd

Deutsch
English
Slovenščina
Sprachen:

Prosti čas & kultura

Občina Labot (Lavamünd) vam nudi veliko možnosti za sprostitev in bogato ponudbo za preživljanje prostega časa. Za vse generacije se najde način kako se lahko sprostite in sicer je to lahko kolesarjenje ali pohodništvo, plavanje ali pa vožnja z našo nostalgično lokomotivo! Napotili vas bomo k številnim zanimivostim in znamenitostim. Naša občina vam nudi, poleg domačih ustanov in zmožnosti, tudi druge prednosti. Poleg naših prednosti smo tudi idealna izhodiščna točka za odlične oglede muzejev in znamenitosti zunaj naše občine.

Inhalt - Trennlinie

Jezero Lavamünd

Nekaj sto metrov od centra mesta Lavamünd je oddaljeno jezero Lavamünd. Od leta 2007 je jezero odprto za goste ter vam nudi poleg kopanja tudi kampiranje in preživljanje lepih trenutkov v kavarni Cafe »U-Boot«.

Jezero Lavamünd

Jezero Lavamünd

Anreise
Freizeit Na našem naravnem jezeru Lavamünd lahko preživljate svoj prosti čas, se ukvarjate s športom ali pa se samo sprostite. Naravni funkcionalni način jezera omogoča domačinom in našim gostom prijetno kopanje. Jezero je zelo lahko dostopno (naravnost prek kolesarske poti R1 oz. R10 + možnost kampiranja). Leta 2007 pa smo ga dokončno dokončali in uredili.Obiskovalce čaka veliko vrhuncev

  • Površina jezera znaša okoli 8800 m2!
  • Celotna prostornina jezera znaša okoli 30000m3
  • Maksimalna globina znaša približno 6m
  • Skakalni stolp
  • 20 metrski tobogan
  • Območje za neplavalce
  • Dva pomola za ležanje
  • Velike, lepo urejene površine za ležanje
Freizeit Poleg 20 m dolgega tobogana, ki je izredno priljubljen, je priljubljeno tudi igrišče za otroke in mladostnike. Na igrišču so tobogani, gugalnice, namizni tenis ter še veliko stvari za otroško zabavo! Na kopališču je tudi igrišče za Beachvolleyball!
Freizeit Kopališče, camp in gostišče smo leta 2007 slavnostno predali najemniku. Najemnica gospa Irmgard Messner in njen mož gospod Hannes Frkowitsch vam v gostišču »U-BOOT« nudita prijetno ozračje. Prijetno bivanje vam obogatijo z bogato in raznoliko kulinarično ponudbo!

V U-BOOTu so že priredili nekaj prireditev in predstavitev ter s tem dokazali svojo kompetentnost in gostoljubnost. U-BOOT na kopališču je odprt celo leto. Za vse dodatne informacije in rezervacije za privatne veselice se obrnite na lastnico gospo Messner, tel. št. 0650/4229194, Fax: 04356/3179

Kopališče je obsežno (približno 20000 m2 površine). Osnovne površine se redno negujejo in vzdržujejo ter so v izredno dobrem stanju. Kabine za preoblačenje so na kopališču samem in pa seveda tudi v obratovalnem objektu. WC, tuši in sanitarni prostori so v obratovalnem objektu!

Sport

Kdor želi svoj prosti čas preživeti v športni luči, mu lahko mesto Lavamünd vsekakor nekaj ponudi …

Sport

Sport

Anreise

Center za preživljanje prostega časa:

V centru Freizeitzentrum občine Labot (Lavamünd) najdete igrišče za nogomet, kot tudi dva tenis igrišča. Možno je igranje odbojke na mivki. Prav tako je na razpolago še večnamensko asfaltirano igrišče, na katerem se lahko izvaja več vrst športa. Tako se v poletnih mesecih uporablja za turnirje v športih na asfaltnih tleh, pozimi pa za turnirje v športih na ledu. Na zemljišču se nahaja tudi pristanišče mesta Labot »Marina«.

Smučanje, tek na smučeh, drsanje:

Ob zadostni višini snega je v zimskih mesecih zelo priljubljen tek na smučeh. Čez veliko polj in travnikov speljemo proge in tako je možno izvajanje tega športa.
Prav tako imate možnost za drsanje v krajih Lavamünd in Ettendorf, vendar moramo omeniti, da je drsališče v Ettendorfu v hali. Za smučanje vam priporočamo blizu ležeča smučišča (Petzen, Weinebene, Koralpe).

Namizni tenis, tenis:

Freizeit Namizni tenis je v naši občini ena izmed bolj priljubljenih vrst športa. V občini Lavamünd se lahko predate tako množičnim športom kot tudi vrhunskim športom. Od časa do časa se prirejajo tekmovanja, ki so od prebivalcev Lavamünda kot tudi naših gostov dejavno obiskana.


Vodni športi:

Freizeit Ne daleč od mesta Labot leži na več kot 1000 m nadmorske višine akumulacijsko jezero Golica. V poletnem času spada to slikovito ležeče gorsko jezero med priljubljene izletne točke in ob lepem vremenu privabi veliko kopanja željnih gostov. Gorsko jezero je obdano z pisanimi gozdovi in vabi k postanku.

Poleg kopalcev so prisrčno vabljeni tudi surferji, jadralci in veslači. Posebna aktivnost na akumulacijskem jezeru je potapljanje. Na jezeru, ki leži na meji med Koroško in Štajersko, se najde za vsakogar nekaj, tako za športnike kot tudi za goste, ki iščejo počitek.  

Jahanje:
Neposredno na območju za pohode,  v objemu gozdov in lepih razglednih točk, leži posestvo družine Hasenbichler na gori Weißenberg. Poleg počitniških apartmajev vam ponujajo tukaj tudi profesionalne učne ure jahanja za začetnike in za nadaljevalce. Ponujamo vam tudi dnevno jahanje konjev in ponijev. Na posestvu Hasenbichler lahko jahate tudi pozimi. Na družinski domačiji imate na razpolago tudi stojišča za vaše konje. Družinsko podjetje si lasti 4 polnokrvnike in 4 toplokrvnike in seveda ponija.
Na posestvu Hasenbichler lahko ljubitelji jahanja celo leto uživajo v sproščenem okolju v svoji vrsti športa – jahalnem športu.

Akumulacijsko jezero Golica (Stausee Koralpe)

Nekaj kilometrov oddaljeno od centra mesta Labot leži na 1080 m nadmorske višine akumulacijsko jezero Koralpe-Stausee. Vodni rezervoar je nastal v letih 1988-1993 zaradi gradnje elektrarne »Koralpe«. Zavoljo številnih  zalivov mu nekateri pripisujejo značilnosti fjordov.

Akumulacijsko jezero Golica (Stausee Koralpe)

Akumulacijsko jezero Golica (Stausee Koralpe)

Anreise

V poletnem času je to slikovito ležeče jezero zelo priljubljen izletniški cilj in če vreme dopušča jezero privabi veliko število kopalcev. Opremljeno s sanitarnimi prostori, gostilno, z območjem za neplavalce, predelom za ležanje in potapljaško enoto je jezero posebno privlačno za staro in mlado. V poletnih dnevih je poskrbljeno tudi za varnost plavalcev, saj je prisoten reševalec iz vode.

Poleg kopalcev so prisrčno vabljeni tudi surferji, jadralci in veslači. Tudi potapljači se tukaj izvrstno počutijo, saj imajo na razpolago 80 ha vodne površine in globino do 80 m. Potapljanje je za enkrat še brezplačno, vendar je treba vsak potop prijaviti na občini Soboth.

Med druge goste jezera štejemo tudi pohodnike. V mirni legi lahko pohajkujete ob jezeru, obdanim z gozdovi, greste na dolg sprehod, kjer se lahko sprostite ter se napolnite z novo energijo za vsakdan.

Akumulacijsko jezero Golica, ki leži na meji med Štajersko in Koroško, je pravšnji prostor za oddih tako za športne navdušence kot tudi za »uživače«.

Cerkev Dreifaltigkeitskirche

Podružnična cerkev Hl. Dreifaltigkeit (Sv. Trojice) leži vzhodno od mesta Labot na 100 m od centra oddaljenem griču. Pot na cerkev se prične pri domačiji Kreuzhofer in vas pelje po rahlo strmi poti skozi gozd do cerkve.

Cerkev Dreifaltigkeitskirche

Cerkev Dreifaltigkeitskirche

Anreise

Na poti do cerkve se nahaja 14 postaj v stilu majhnih zamen, le-te imajo vsaka svoj pomen. Ko boste prispeli do cerkve vas bo prav gotovo razveselil pogled na mesto Lavamünd in njegovo okolico.

Po pričanju napisa na votivni sliki, naj bi bila cerkev zgrajena leta 1690 v baročnem stilu, nato naj bi jo po približno 3 desetletjih razširili. Značilno za cerkev »Dreifaltigkeitskirche« je izredno redka upodobitev Domicijana Koroškega (heiliger Domitian). Pri tej upodobitvi gre za koroškega vojvodo, ki je živel v začetku srednjega veka. Znanstveniki so ga dolgo časa imeli za izmišljotino.

Sedaj pa se zaradi najdbe nagrobnega napisa sklepa, da je vojvoda res živel. Vsako leto v mesecu juniju poteka romanje k cerkvi Hl. Dreifaltigkeit. Le tega se udeležijo tako domačini kot tudi številni gostje iz okoliša.

Zelo zanimive pa so tudi zgodbice, ki se govorijo o cerkvi »Dreifaltigkeitskirche« in o griču Dreifaltigkeitsfelsen.

Geološka učna pot

Geološka učna pot, ki se začne na bregu Nussberg pri tako imenovanem križu »Ruß-Kreuz«, bo navdušila tako tiste, katerim je geologija hobi, kot tudi vse navdušence nad naravo. Že na startni točki boste na prvi postavljeni tabli našli pregled zgodovine zemlje.

Geološka učna pot

Geološka učna pot

Anreise

Sedem kilometrov dolga pot vodi skozi gozdove, čez travnike in polja ter vam na 10 postavljenih tablah razlaga različne plasti kamnin in njihov nastanek, kot tudi živa bitja iz zdavnaj preteklih časov (kot na primer trilobit in prvobitne ribe).

Vzdolž poti prispete tudi do tako imenovanega križa »Sternitz-Kreuz« in naprej do »Kaspersteina«, na katerem se lepo vidi potek razvoja v Alpah. Po približno 2 do 3 urah hoje boste prispeli spet nazaj do izhodiščne točke. Med potjo imate na razpolago veliko možnosti za krajši počitek in nabiranje novih moči. Tudi razlika v nadmorski višini ni velika, saj znaša zgolj 270 m.

Priporočamo vam ogled geološke učne poti, ki je speljana skozi gozd in vas popelje skozi čas vse od predkambrija do kvartarja.

Muzej Lorenzenberger Heimatmuseum

Za muzej ljubeznivo skrbita gospod August in gospa Irmgard Walkam. V muzeju na kmetiji na bregu Lorenzenberg je mogoče videti neskončno število agrarno historičnih orodij za hišo, dvor, polje in njivo, čez 4000 svetniških podob, 428 rožnih vencev in 1880 molitvenih knjig.

Muzej Lorenzenberger Heimatmuseum

Muzej Lorenzenberger Heimatmuseum

Anreise
Freizeit Med vsemi temi zakladi najdete tudi kar nekaj božične literature. Gospa Walkam je preživela skoraj vse svoje življenje na tej gorski kmetiji. Ob vsakem osebno vodenem ogledu s strani gospe lahko začutite njeno navezanost na kraj ter poleg številnih unikatov izveste tudi nekaj o nekdanjih težkih časih na gorski kmetiji. Prav vsak zbirateljski košček ima svojo zgodovino.

Za ogled vas prosimo, da se predhodno prijavite.
Čas za oglede: Od začetka aprila do konca oktobra, vedno v popoldanskem času.

Do muzeja se lahko peljete z avtomobilom prek glavne ceste Sobother Bundesstraße ali pa si najamete GO-MOBIL (avtobus na klic v mestu Lavamünd, dosegljiv na telefonsko številko +43 664 603 603 9473).
Mesto Lavamünd – cesta Sobother Bundesstraße (B69) – čez 3 km sledi odcep za Lorenzenberg.


Kontakt:
Fam. August und Irmgard Walkam
vlg. Oberer Zlimnig
Lorenzenberg 15
9473 Lavamünd
Österreich

Tel.: +43 4356 2171
         +43 664  323 27 53

Hidroelektrarna z akumulacijo

Dober primer, da lahko koristno združimo s prijetnim, je hidroelektrarna Koralpe, saj združuje ekološko prijazno pridobivanje elektrike z turističnim izkoriščanjem pridobljenega jezera. Prav to je uspelo podjetju Kelag na stičišču treh dežel Koroške, Štajerske in Slovenije z zgradbo hidroelektrarne z akumulacijo Koralpe.

Hidroelektrarna z akumulacijo

Hidroelektrarna z akumulacijo

Anreise

Rezervoar leži na 1080 m nadmorske višine ter premore 22 milijonov m3 vode. Elektrarna sama se nahaja v mestu Lavamünd (Labot). Vrsta turbine, ki je za tolikšno velikost padca značilna, je tako imenovana Peltonova turbina. Ta vrsta turbine se uporablja samo pri pridobivanju energije ob padcih vode.
Tok v hidroelektrarni Koralpe se ustvarja izredno previdno in prizanesljivo do okolja, kar potrjuje tudi certifikat ISO 14001, katerega je podjetje Kelag pridobilo od tehničnih pregledov TÜV. Pred certifikatom je potekala vpeljava sistema za varovanje okolja (Umweltmanagementsystem) po certifikatu ISO14001 za hidroelektrarno Koraple. Ta projekt, voden od strokovnjaka na področju okolja AHP, je potekal 9 mesecev ter se končal z avditom pri podjetju TÜV v decembru 2000. Pri tem je bilo ugotovljeno, da se podjetje Kelag drži najstrožjih kriterijev za izpopolnjevanje norme ISO 14001.
Seveda služi elektrarna Koralpe v prvi vrsti za pridobivanje električne energije, vendar pa so zaščiteni tudi ekološki interesi. Tako se zbiralnik na območju Soboth uporablja tudi kot turistična točka, saj je postal za veliko Koroščev in Štajercev priljubljeno kopališče oz. izletna točka.

Dravske hidroelektrarne

Med krajem Paternion (Špaterjan) v zgornji dravski dolini do državne meje Avstrija-Slovenija se nahaja 10 dravskih elektrarn, ki ustvarjajo okolju prijazno in obnovljivo elektriko iz vodne energije. Ravno te elektrarne veliko prispevajo za oskrbo z energijo, prav tako pa so regulatorji za visoko vodo

 Dravske hidroelektrarne

Dravske hidroelektrarne

Anreise

Pri hidroelektrarni v mestu Lavamünd gre za elektrarno tipa pretočna hidroelektrarna in je zadnja pred državno mejo s Slovenijo. Posebnost elektrarne je njena stebrna izvedba, saj je bila prva med leti 1942 in 1949. V elektrarni so nameščene Kaplanove turbine. Maksimalna obremenitev hidroelektrarne Lavamünd znaša 28000 kW.

Druga hidroelektrarna tipa pretočna HE v občini Lavamünd je hidroelektrarna Schwabeck. Elektrarna je bila zgrajena med leti 1939 in 1943, njena maksimalna obremenitev znaša 79000 kW. Karakteristična značilnost HE Schwabeck je prav  obrežna zgradba, saj spominja na srednjeveški grad.

Z obema HE opravlja Verbund Austrian Hydro Power (Verbund AHP), prej imenovani Österreichische Draukraftwerke AG. Austrian Hydro Power predstavljajo največjega proizvajalca in transporterja električne energije v Avstriji z glavnim sedežem na Dunaju. Dodatne informacije prejmete na www.verbund.at.

Cerkve

V tej regiji lahko odkrijete številne cerkve.

Cerkve

Cerkve

Anreise
Kirchen Podružnična cerkev »Heilig Blut« na bregu Weißenberg:
Zgrajena je bila leta 1898. Leži na približno 930 m nadmorske višine. Arhitekturni stil se orientira na cerkev Kirche von Heiligenblut v gorji Koroški, stil gotike, vzhodno usmerjena. Enkratna konstrukcija z lesenim stolpom in kamnitim zidom. Od njene postavitve je cerkev v lasti družine po domače Morold. V letih 1989-90 so jo v celoti adaptirali.
Kirchen Župnijska cerkev kraja Ettendorf:
Postavljena je bila v letu 1786, po velikem požaru v vasi Ettendorf 1860 je pogorela, vendar so jo ponovno obnovili ter jo posvetili svetemu Evangelistu Markus. V čast drugemu patronu cerkve Heliger Antonius vsako leto 17. januarja praznujejo tako imenovan Tonikirchtag. Od cerkve se razteza čudovit pogled na vas Ettendorf in bližnjo okolico.
Kirchen Podružnična cerkev na bregu Lamprechtberg:
Patron cerkve je Hl. Lambretus, njena zgodovina se lahko spremlja vse do leta 1091, prvotno je spadala pod samostan St. Paul. Pri cerkvi na bregu Lamprechtsberg se razteza čudovit panoramski razgled.
Kirchen Podružnična cerkev na bregu Magdalensberg ob Lavamünd:
Cerkev se nahaja v razloženi vasi, na južnem obronku Koralp na 1000 m nadmorske višine ob glavni cesti Sobother Bundesstraße. Podružnična cerkev Hl. Maria Magdalena. Prvotno je bila majhna cerkev v gostem stilu, vzdolž ladje so leseni stropi in lesena galerija; baročni glavni oltar z skulpturo Magdalene; stranski oltarji z oltarnimi slikami svetega Hl. Urban in vnebovzetje svetega Hl. Nikolaus 16. in 17. stoletja. V zadnjih letih je bila cerkev v celoti adaptirana. Obiskovalcem se iz cerkve razteza lep pogled na južno ležečo Slovenijo, na celotno Podjuno (Jauntal) in na severu ležečo Labotsko dolino (Lavanttal). 
Kirchen Župnijska cerkev Lorenzenberg ob Lavamünd:
Leži na južnem obronku Koralp na 927 m nadmorske višine. Župnijska cerkev Hl. Laurentius. Uradno od 1619, župnija od 1790. Manjša zgradba v gotskem stilu, grebenasto križni obok v ladji. Cerkev so v zadnjih letih v celoti renovirali. Glavni oltar z izrezano figuro svetega Hl. Laurentius. Cerkev z pokopališčem. Okrog in okrog cerkve se je možno sprehajati uživati v čudovitem razgledu na Slovenijo.
Kirchen Zupnijska cerkev Maria Hilf:
Zgradba v starem gotskem stilu 15. stoletja z baročno opremo iz 17. stoletja. Iz arhitektonskih sledi in zgodovinskih virov se da sklepati, da je današnja zgradba narejena po podobi romanske bazilike iz 12. stoletja. Po vsej verjetnosti pa je stala tukaj na mestu današnje cerkve kapelica, ki jo je dobil župnik Adalolt leta 888 kot darilo od karolinškega kralja Arnulfa von Kärnten. Cerkev leži direktno na dravski kolesarski poti R1.  
Kirchen Cerkev na trgu Lavamünd:
Zgradba je iz 17. stoletja. Tudi ta cerkev bi se lahko nanašala na starejšo sakralno zgradbo, saj je njen patron Johannes der Täufer že od 16. stoletja na pečatu mesta Lavamünd. Vreden ogleda je predvsem glavni oltar v baročnem stilu z dragoceno rezbarijo.  
Kirchen Cerkev Dreifaltigkeitskirche (cerkev sv. Trojice)
Zgrajena leta 1690, ustanovljena od grafa von Neuhäusl kot zahvala, saj so ga rešili iz turškega ujetništva. Baročni glavni oltar in baročna prižnica z dragocenimi intarzijami. Procesijska palica z podobo svete trojice. Stranske oltarne slike z redko podobo svete trojice. Stranski oltar z redko podobo Domicijana Koroškega. Iz dvorišča cerkve se razteza lep pogled na Lavamünd in okolico.
Kirchen Cerkev v kraju Unterbegen
Ustanovitev te male baročne cerkvice s trikotnimi rešeti lahko zasledimo v letu 1619.  Glavni oltar z oltarnimi slikami svetega Agnesa (Hl. Agnes) je bil postavljen v 17. stoletju ter v letu 1725 dan v bogato izrezljan okvir. Podružnično cerkev obogatita tudi križ v naravni velikosti iz 19. stoletja in stranski oltar z podobo svete Rosalie (Hl. Rosalia).  
Unterbergen, manjši zaselek, ki leži na visoki terasi (Eben) severozahodno od mesta Labo (Lavamünd) v smeri mesta St. Paul. 
Kirchen Cerkev St. Vinzenz
Na 1095 m nadmorske višine leži razložena vas. Od leta 1687 vse do 70 let 19. stoletja je bila tukaj proizvodnja stekla in ogledal. Podružnična cerkev naj bi bila zgrajena v letu 1687, ko so pričeli z proizvodnjo stekla. V letu 1954 so jo na novo zgradili, saj je bila že precej načeta v njeni preprosti dvoranski gradnji in s kasetiranim stropom. Glavni oltar iz 18. stoletja so ponovno restavrirali leta 1994. Levo stran krasi križev pot Valentina Omana.