Lavamünd
Wappen Lavamünd

Lavamünd

Deutsch
English
Slovenščina
Sprachen:

Nasveti za okolje

Muzej Lorenzenberger Heimatmuseum

Za muzej ljubeznivo skrbita gospod August in gospa Irmgard Walkam. V muzeju na kmetiji na bregu Lorenzenberg je mogoče videti neskončno število agrarno historičnih orodij za hišo, dvor, polje in njivo, čez 4000 svetniških podob, 428 rožnih vencev in 1880 molitvenih knjig.

Muzej Lorenzenberger Heimatmuseum

Muzej Lorenzenberger Heimatmuseum

Anreise
Freizeit Med vsemi temi zakladi najdete tudi kar nekaj božične literature. Gospa Walkam je preživela skoraj vse svoje življenje na gorski kmetiji. Ob vsakem osebno vodenem ogledu s strani gospe lahko začutite njeno navezanost na kraj ter poleg številnih unikatov izveste tudi nekaj o nekdanjih težkih časih na gorski kmetiji. Prav vsak zbirateljski košček ima svojo zgodovino.

Za ogled vas prosimo, da se predhodno prijavite.
Čas za oglede: Od začetka aprila do konca oktobra, vedno v popoldanskem času.

Do muzeja se lahko peljete z avtomobilom prek glavne ceste Sobother Bundesstraße ali pa si najamete GO-MOBIL (avtobus na klic v mestu Lavamünd, dosegljiv na telefonsko številko +43 664 603 603 9473).
Mesto Lavamünd – cesta Sobother Bundesstraße (B69) – čez 3 km sledi odcep za Lorenzenberg.

Kontakt:
Fam. August in Irmgard Walkam
Po domače Oberer Zlimnig
Lorenzenberg 15
9473 Lavamünd
Österreich

Tel.: +43 4356 2171
       +43 664 323 27 53

 

Liaunigov muzej

Konec avgusta leta 2008 je bila otvoritev MUZEJA LIAUNIG v kraju Neuhaus (Suha) od industrialca in zbiratelja umetnin Dkfm. Herberta W. Liauniga. V muzeju je Liaunigova zbirka sodobne umetnosti in pa tudi (kot kontrapunkt) zbirka zlata Akana.

 Liaunigov muzej

Liaunigov muzej

Anreise

Herbert W. Liaunig: »Z muzejem si je naša družina izpolnila že dolgo obstoječo željo, najti adekvatno okolje za našo zbirko. Muzej Liaunig zapre veliko luknjo v avstrijskih muzejih, saj je sedaj edini prostor, kjer lahko dobite pregled avstrijske povojne umetnosti v trajni razstavi.«

Od 1. novembra 2011 do 30. aprila 2012 je muzej zaprt, potem pa se s 1. majem 2012 spet odpre za vso zainteresirano javnost z novo postavitvijo in je odprt vse do 31. oktobra. Pri večjih skupinah vas prosimo za predhodno najavo. Dnevno od ponedeljka do nedelje poteka več vodenih ogledov. Otroci nad 12 let so prisrčno povabljeni!

Kontakt:
HL Museumverwaltung GmbH
9155 Neuhaus 41

Tel.: +43 (0)4356 211 15
E-Mail: office@museumliaunig.at
Mehr Infos auf: www.museumliaunig.at

Had'n informacijski center (Ajdov informacijski center)

V Had'n informacijskem centru v vasi Žvabek (Schwabegg) vam predstavljajo pridelavo ajde (Had'n), pokažejo vam zdravilni učinek te dresnovke ter skuhajo ajdove žgance za vse izletniške skupine.

Had'n informacijski center (Ajdov informacijski center)

Had'n informacijski center (Ajdov informacijski center)

Anreise

Pripravijo vam kmečko trgovino s produkti iz te regije polne užitkov, kot na primer »podjunsko ajdo« (Jauntaler Had'n), »podjunsko salamo« (Jauntaler Salami), »jabolčnik iz Labotske doline« (Lavanttaler Apfelwein) in »Carnica med«. Ponujajo vam enodnevne ali večdnevne turistične programe.

Več informacij na www.hadn.info.

Kmečki muzej Patek Mühle

Ta pred nekaj leti obnovljen mlin je sedaj v polnem obratovanju in družina Jeuschnigger vam bo, seveda s predhodno najavo, z veseljem pokazala prav vse. Pri tem vodenju podrobno spoznate idiličen mlin skupaj z kmečkim muzejem.

Kmečki muzej Patek Mühle

Kmečki muzej Patek Mühle

Anreise

Občina Neuhaus (Suha) nudi svojim gostom k tematiki vode poleg poti »vodnih doživljajev« v kraju Pudlach še eno zanimivo atrakcijo. V kraju Bach (Potok) so v letu 1992 obnovili star mlin Patek-Mühle iz 19. stoletja ter ga pripravili za vnovično obratovanje.
Mlin, ki leži v središču kraja, je za veliko katerega pohodnika in turista zanimivost, saj si lahko pogleda kako iz žita nastane moka in vse tako kot v starih časih. Čista gorska voda teče po 80 m dolgem in tudi do 3 m visokem žlebu do mlinskega kolesa iz macesna ter ropotajoče in škripajoče zažene mlin.

Voda – življenjska energija (oaza knajpanja)
V naši oazi se nahaja 5 postaj knajpanja (hoja po vodi, kopel rok, bosa hoja, zdravo pitje kot tudi navodila za pravilno gibanje v vseh letnih časih). Dajejo vam tudi napotke za zdravo prehrano, za boj proti stresu, saj ima zdrav duh v zdravem telesu velik učinek. Kaj storiti na posameznih postajah knajpanja je opisano na vsaki tabli. Pri vodeni turi vam bodo pokazali vsako vajo posebej, vi pa boste lahko aktivno sodelovali. Spoznajte zdravilno moč vode, zemlje in telesa!

Informacije in prijave:

Ambros in Johanna Jeuschnigger
Bach, 9473 Neuhaus, Österreich
Tel.: +43 4356 2558

Pot vodnih doživetij v kraju Pudlach

Vsak obisk poti vodnih doživetij vam prinaša nove izkušnje v naravi. Hoja po vodi po metodi knajpanja vas osveži v vročih dneh in dene telesu. Pozorni pohodniki lahko ob potoku najdejo številne vrste živali in rastlin.

Pot vodnih doživetij v kraju Pudlach

Pot vodnih doživetij v kraju Pudlach

Anreise

Zaradi rednih poplav, periodičnih sprememb potočnega toka v povezavi z začasno izsušitvijo je ta močvirnat travnik ob vodi dinamičen življenjski prostor, ki ima v vseh letnih časih svoje čare.
Izhodiščna točka za pohod ob potoku je ob reki Dravi kjer se vanjo izliva potok Motschulabach. Z odprtimi očmi, poslušnimi ušesi in z vsemi čuti lahko uživate v pomladi na poti vodnih doživetij. Za vse generacije vam nudi pot po gozdu do reke Drave in nato po močvirnatem travniku potoka Motschulabach prijetno zabavo. Barvna brošura vam predstavlja vseh 19 postaj učne poti in vam tako omogoča celostno spoznavanje elementa vode.  
Pot vodnih doživetij se nahaja le nekaj km stran v sosednjem kraju Neuhaus (Suha).

Kontakt:
Gemeindeamt Neuhaus
Neuhaus 12, 9155 Neuhaus
Tel.: +43 4356 20 430

Viseči most »Santa Lucia«

Mednarodna dravska kolesarska pot vodi od južne Tirolske čez celo avstrijsko Koroško do Slovenije. Če se peljete po kolesarski poti od mesta Völkermakt v smeri mesta Lavamünd, boste prečkali, v letu 2004 postavljen, viseči most »Santa Lucia«.

Viseči most »Santa Lucia«

Viseči most »Santa Lucia«

Anreise

Viseči most se nahaja v kraju Aich/Dob, na križišču dravske kolesarske poti in pa podjunske kolesarske poti. Zasnovan je tako za pešce kot tudi za kolesarje in je z razponom 140 m najdaljši v spodnji Koroški. Speljan je 58 m nad jarkom Freistritzbachgraben.
Premer nosilne vrvi je 91 mm, kar nanese na 45 ton skupne teže mostu. Zaradi nosilnosti mostu si ne rabite delati preglavic, saj zlahka nese težo 1700 oseb.
Ta EU-projekt so realizirali pod vodstvom društva regionalnega razvoja južne Koroške (Verein Regionalentwicklung Südkärnten) v sodelovanju s zvezno državo Koroško ter sosednjimi občinami Lavamünd, Bleiburg, Neuhaus in Ruden. Skupni stroški znašajo približno 450000 €.

Samostan Šentpavel (St. Paul) / Labotska dolina (Lavanttal)

Visoko nad dnom spodnje Labotske doline se dviga samostan Šentpavel. Nekoč znan kot matični grad koroških vojvod, je danes ta opatija poznana kot kulturni in duhovni center države. V letu 1091 je bil samostan zasnovan od Spanheimov in od takrat tukaj živijo benediktinci.

Samostan Šentpavel (St. Paul) / Labotska dolina (Lavanttal)

Samostan Šentpavel (St. Paul) / Labotska dolina (Lavanttal)

Anreise

Zaradi nenehno spreminjajoče se zgodovine je bila opatija vedno v žarišču liturgije, znanosti in umetniških del. Srce današnjega baročnega samostana predstavlja romanska bazilika z znanimi freskami (Pacherjeve freske in dela Thomasa von Villach).
Cerkev iz 12. stoletja sodi med najpomembnejše srednjeveške sakralne objekte Avstrije. Obširna zbirka umetnin iz vse Evrope nadene samostanu ime »zakladnice Koroške«.  
Zaradi rednih razstav, lastnega samostanskega muzeja, slikovnih in grafičnih zbirk, velike knjižnice ter zanimivo vodenih ogledov je ta kraj prava kulturna ustanova! Oddaljenost do mesta Lavamünd je približno 10 km.

Stiftspfarre St. Paul
Hauptstrasse 1
9470 St. Paul im Lavanttal

Tel. (+43) 04357 / 2019-54
Fax. (+43) 04357 / 2019-58

E-Mail: pfarramt@stiftspfarre-stpaul.at
Več informacij na: http://stiftspfarre-stpaul.at

Kopanje & prosti čas

Avstrijska Koroška je znana po svojih jezerih. Veliko naravnih jezer za kopanje se nahaja prav na spodnji Koroški. Samo nekaj minut s kolesom ali s kakšnim drugim prevoznim sredstvom se nahajajo že prva kopališča. Tako je mesto Lavamünd idealno za oddih kot tudi izhodiščna točka do drugih ciljev v vaših počitnicah.

 Kopanje & prosti čas

Kopanje & prosti čas

Anreise

 

Klopeinersee Klopinjsko jezero (Klopeiner See)

Oddaljenost: prib. 30 km

Več informacij na www.klopeinersee.at
Breško jezero (Pirkdorfer See)

Oddaljenost: prib. 20 km

Več informacij na www.pirkdorfersee.at
Kopališče St. Andräer See

Oddaljenost: 20 km

Več informacij na: www.st-andrae.at/tourismus/fza/fza.htm

 

  • Kopališče St. Paul (Šentpavel) / Oddaljenost: približno 10 km
  • Kopališče Bleiburg (Pliberk) /Oddaljenost: približno 10 km
  • Goslinsko jezero (Gösselsdorfer See) / Oddaljenost: približno 25 km
  • Koroško poročilo o jezerih: www.kis.ktn.gv.at/189060_DE.pdf

 

 

Bungy Jumping

Samo nekaj km stran od mesta Lavamünd lahko skočite iz najvišjega železniškega mostu, v prostem padu lahko v 2 sekundah pridobite hitrost 100 km/h. Seveda ne smete pozabiti na bungy vrv, ampak brez skrbi za vrv poskrbijo prijazni za to usposobljeni delavci.

Bungy Jumping

Bungy Jumping

Anreise

Organizator vam nudi brezskrben polet s popolnoma dodelano varnostno tehniko. Po skoku, vas bo vrv katapultirala neverjetnih 55 m nazaj in po nekajkratnem nihanju, vas bodo pobrali na redi Dravi z gumenjakom.

Neverjetno doživetje!

Kontakt:
Jauntal Bungy Adventure
Eis 81, 9113 Ruden
Kärnten, Österreich

Telefon: +43 4234 222
Fax: +43 4234 222 / 24
E-Mail: info@bungy.at
Nähere Infos: www.bungy.at

Galerije & gradovi

Južna Koroška vam poleg kopališč in dejavnosti za preživljanje prostega časa, nudi tudi veliko galerij in muzejev. Z malo vožnje so vsi ti lahko dostopni iz mesta Lavamünd. Vaše počitnice izpopolnijo še mnoge izletne točke nedaleč od našega kraja!

Galerije & gradovi

Galerije & gradovi

Anreise

Nekaj izletnih točk v bližini mesta Lavamünd:

Zimske aktivnosti

Mesto Lavamünd samo ni smučarsko središče, vendar pa leži dobrem območju, od koder se lahko odpravite na številna smučišča. Le te so v zadnjih letih z veliko truda modernizirali. Domačini so enostavno navdušeni nad ponudbo zimskih aktivnosti, ali je to smučanje na zavarovanih smučiščih ali tek na smučeh na številnih tekaških progah.

 Zimske aktivnosti

Zimske aktivnosti

Anreise

Zimsko dopustovanje v mestu Lavamünd sedaj še ni preveč razširjeno, vendar pa se vam tako kot domačinom ponujajo številne možnosti!
Več informacij o smučiščih v okolici mesta Lavamünd: